Mikä voisi olla mielenkiintoisempaa, kuin laittaa liikkeelle oppimista ja oivalluksia? Lopputulostakin kiinnostavampaa ovat moninaiset reitit, joita pitkin eteneminen tapahtuu – tutkien ja mutkitellen. Vasta valmistuneena kuvisopettajana tartun innolla oppijoiden ohjaamiseen toisenkin taiteenalan aihepiireissä: piirtämisessä, maalaamisessa ja kuvataiteen projektien suunnittelussa niin perinteisissä tekniikoissa kuin nykytaiteen keinoin. Kesällä 2023 vedän Vuolle-opistossa kesämaalauskurssia ja syksyllä alkaa sekatekniikkakurssi, jossa kokeilemme eri tekniikoiden ja materiaalien yhdistämistä monikerroksiseksi kokonaisuudeksi. Syksylle 2023 Vuolteelle suunniteltu myös ”Epäonnistuneiden mestariteosten kierrätyskurssi”, jossa käytämme vanhoja taiteellisia tuotoksia inspiraationa uuteen.
Oma suhteeni kuvantekemiseen, kuten laulamiseenkin, on kokenut monia muodonmuutoksia elämän varrella. Parikymppisenä aloittamani kuvisopettajan opinnot keskeytyivät vuosikymmeniksi. Yhtenä syynä oli eräs kapeakatseinen yliopisto-opettaja, joka sai minut menettämään uskoni itseeni kuvataiteilijana. Vaihdoin alaa, kun opettaminenkaan ei vielä vetänyt puoleensa. Nyt haluan olla omille oppilailleni sellainen laulu- ja kuvataideopettaja, joita olisin itse aikanaan tarvinnut!
Vuosikymmenen työkokemus musiikkipedagogina on kirkastanut, mikä on opetustaitoni ytimessä: minun on helppo nähdä potentiaali jokaisessa ihmisessä. Lähden kysellen liikkeelle luottaen jokaisen voimavaroihin. Hyvänä työkaluna on sanallistamisen kyky sekä taito vaihtaa lähestymistapaa lennossa tilanteen mukaan. Kun opetan ryhmiä, kannustavan yhteishengen luominen porukassa on tärkeää.
Minua kiinnostavat kaikenlaiset oppijat taitotasoon katsomatta. Oppijan oman motivaation tukeminen on ykkösasia, olipa hän etsimässä rentoutumista arjen vastapainoksi tai sitten tavoitteellista harrastusta, jossa kehittää itseään valitsemissaan aihepiireissä. Laulunopettajana olen opettanut monenlaisia musiikkityylejä. Taidetyyli ei ole minulle kynnyskysymys kuvataiteessakaan. Erityisiin kiinnostuksen kohteisiini kuuluvat niinkin erilaiset lajit kuin muotokuvamaalaus ja abstrakti, ei-esittävä ilmaisu. Tekniikoista tutuimpia ovat akryylimaalaus, hiili- ja lyijykynäpiirustus ja valokuvaus. Näkymä opettajana toimimisesta on motivoinut minua omienkin taitojeni verestämiseen ja kehittämiseen.
Taiteen maisteritutkinnon viimeistely ja graduni aihe pistivät pohtimaan myös luovuusblokkien ylittämisen pedagogiikkaa. Taide harrastuksena ja ammattina on elämänalue, jossa joutuu väkisinkin sietämään keskeneräisyyttä ja luottamaan intuitioon. Innostus ja turhautuminen vuorottelevat: Miten valitsen aiheen? Miten saan tekniikan haltuun? Mistä tiedän, mikä toimii tai mikä mättää?
Utelias ja rento tekemisen meininki ratkaisee, mutta myös tiedolla ja harkinnalla on paikkansa. Jatkuva itsekritiikki, virheiden pelkääminen ja suorituskeskeisyys sen sijaan tappavat tekemisen ilon. Sama pätee alalla kuin alalla. Taide- ja musiikkiharrastus tarjoaa poikkeuksellisen hienon tilaisuuden kehittää taitoja ja ominaisuuksia, jotka kantavat elämässä laajemminkin.
Tervetuloa taidekursseilleni Vuolle-opistoon!
Linkki ilmoittautumiseen